روند رو به افزایش تعداد گوشیهای هوشمند باعث شده که تعمیرات موبایل به یکی از مشاغل پردآمد دنیای امروز تبدیل شود. اگر شما هم تمایل دارید که وارد این شغل شوید یا قصد دارید که وارد یک دوره تعمیرات موبایل شوید؛ لازم است که با ابزار تعمیرات موبایل آشنایی کافی داشته باشید و کاربرد هر یک از آنها را بدانید. در این مقاله قصد داریم که به معرفی 10 ابزار تعمیرات موبایل بپردازیم و در مورد کاربرد آنها صحبت کنیم. در ادامهی این مقاله با ما همراه باشید.
لوپ یا میکروسکوپ مخصوص
لوپ از کاربردیترین ابزار تعمیرات موبایل است. وقتی یک گوشی را برای تعمیر باز میکنید، نیاز است که اجزاء برد و قطعات داخلی گوشی را بهطور واضح و شفاف ببینید. لوپ یا میکروسکوپ وظیفهی زوم و بزرگنمایی اجزاء داخلی را دارد و استفاده از آن هنگام بررسی مشکلات برد و آی سی ها بسیار ضروری است. لوپها در 2 نوع کلی آنالوگ و دیجیتال عرضه میشوند که میتواند با توجه به نیاز خود یکی از این 2 نوع را انتخاب کنید.
ابزار تعمیرات موبایل – ست پیچ گوشتی
برای باز کردن، جدا نمودن و همچنین مونتاژ کردن قطعات تلفن همراه به پیچ گوشتی نیاز است. گوشیهای موبایل دارای پیچ و بستهای متفاوتی هستند که برای هر مدل از آنها به پیچ گوشتی مخصوص نیاز است. بنابراین یک تعمیرکار موبایل باید ست کاملی از انواع پیچ گوشتی داشته باشد تا در هنگام باز نمودن و مونتاژ گوشی، آسیبی به بدنهی آن وارد نشود.
هویه لحیم کاری
هویه از مهمترین ابزار تعمیرات موبایل است که وظیفهی لحیم کاری اجزا برد یا جدا کردن آنها را دارد. شما میتوانید با هویه اجزای کوچکی مثل دیود، مقاومت، خازن، رگولاتور و سایر اجزاء ریز را لحیم کاری کنید. عموماً در تعمیرات موبایل از هویه با توان متغیر استفاده میشود اما 50 وات میتواند میزان مناسبی برای اکثر کاربردها در تعمیرات موبایل باشد. در هنگام خرید هویه، باید دقت داشت که با لحاظ قرارگیری در دست راحت باشد و از سر قابل تعویض برخوردار باشد.
هویه OSS TEAM T12-X PLUS یک مدل مناسب است. از ویژگیهای مثبت این هویه، داشتن حالت استندبای است. در این حالت زمانی که هویه روشن است اما از آن استفاده نمیکنید، دمای آن به کمترین حالت میرسد. اما زمانی که هویه را در دست میگیرید، ظرف 5 ثانیه به دمای تنظیم شده میرسد. این ویژگی کمک میکند تا عمر نوک هویه افزایش یابد.
هیتر
دمندهی هوای گرم یا هیتر، از تجهیزات ضروری برای تعمیرات موبایل است که در تعمیر برد کاربرد دارد. هیتر، هوای گرم را تحت فشار و دمای کنترلشده به سمت برد و اجزاء گوشی هدایت میکند. هدف اصلی استفاده از هیتر، جداسازی و باز کردن اجزاء گوشی است. برای مثال، از هیتر میتوان برای جداسازی و برداشتن آی سی ها استفاده کرد. دقت کنید که این کار دارای جزئیات و فرایند مشخصی است و نیاز به مهارت دارد، بنابراین بدون آموزش کافی از انجام این کار خودداری نمایید.
سپراتور
در ادامه معرفی ابزار تعمیرات موبایل، به سپراتور میرسیم. دستگاه سپراتور وظیفهی جداسازی و تعویض LCD و نمایشگر را در انواع گوشیها و تبلتها برعهده دارد. سپراتور دارای یک بخش گرمایشی است. در این بخش حفرههایی وجود دارد که با وزش باد گرم، باعث شل شدن چسب اطرف LCD و تاچ میشود و امکان جداسازی فراهم میکند. تفاوت اساسی سپراتور و هیتر در دمایی است که ایجاد میکنند. سپراتور دمای کمتری ایجاد میکند تا از آسیب به گوشی جلوگیری شود. معمولاً دمای سپراتور را بین 80 تا 100 درجه تنظیم میکنند.
بیشتر بخوانید: دوره جامع تعمیرات موبایل
منبع تغذیه
دستگاه کاربردی دیگری که در تعمیرات موبایل مورد استفاده قرار میگیرد؛ منبع تغذیه است. منبع تغذیه برای موارد مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. وظیفه اصلی آن ایجاد جریان مستقیم است و برای روشن کردن گوشیهای بدون باتری، شوک دادن به باتری و شارژ نمودن مستقیم باتری استفاده میشود. از کاربردهای دیگر منبع تغذیه، عیبیابی و جریانکشی گوشی است.
مولتی متر
کاربرد اصلی مولتی متر در بررسی و تست قطعاتی مثل دیود، خازن، مقاومت و … است. علاوهبر این، مولتی مترها برای بررسی ارتباط بین دو نقطه در مسیر نیز استفاده میشوند. این دستگاه به 2 دستهی آنالوگ و دیجیتال تقسیم میشود که مدل دیجیتال آن مزایای بیشتری دارد.
ابزار تعمیرات موبایل – پنس
به منظور برداشتن و نگهداری اجزاء ریز موبایل مثل آی سی از پنس استفاده میکنیم. پنسها دارای دو نوع سرصاف و سرکج هستند که هر نوع آن دارای کاربرد خاص خود است. توجه داشته باشید که پنس تعمیرات موبایل شباهت بیشتری به موچین دارد و متفاوت از پنسهای مورد استفاده در پزشکی است. علاوهبر این، مهم است که پنس خاصیت آنتی مغناطیسی داشته باشد تا مزاحمتی در حین کار ایجاد نکند.
پد (مت) آنتی استاتیک نسوز
برخی از ابزار های تعمیرات موبایل، از لوازم و ابزارهای اولیه برای هر تعمیرکاری است. مت آنتی استاتیک یا تشک ESD هم از همین لوازم است که روی میز قرار میگیرد و تعمیرات روی آن انجام میشود. پد آنتی استاتیک از جنس سیلیکون است و خاصیت نسوز دارد تا در حین کار مشکلی ایجاد نشود. برخی از متهای آنتی استاتیک دارای بخشهایی برای نگهداری قطعات هستند و برخی هم خاصیت مگنت دارند تا از جابجایی قطعات ریز جلوگیری کنند.
ابزار تعمیرات موبایل – گیره برد
استند یا گیره به منظور ثابت نگه داشتن برد انواع گوشی در هنگام تعمیر یا لحیم کاری استفاده میشود تا بتوان بهراحتی روی قطعه کار کرد. عموماً 2 نوع گیره برد وجود دارد. دستهی اول، گیره بردهایی است که مخصوص برد آیفون طراحی شدند و دستهی دوم، گیره بردهای یونیورسال هستند که معمولاً در ابتدای یادگیری تعمیرات از آنها استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: یادگیری تعمیرات موبایل
نکات تکمیلی در مورد ابزار تعمیرات موبایل
ابزار تعمیرات موبایل دارای انواع و مدلهای گوناگونی است. بهتر است که در شروع کار تعمیرات موبایل، تنها ابزارهای ضروری را تهیه کنید و به تدریج با کسب تجربه و افزایش تعداد مشتریان، به سراغ تنوع تجهیزات و مدلهای حرفهایتر بروید. یک راه مطمئن و زودبازده برای افزایش مهارت، استفاده از دوره های آموزش تعمیرات موبایل است. شما میتوانید از تجربیات اساتید دورههای آموزشی هم برای انتخاب ابزار استفاده کنید تا به بازدهی بهتری در هنگام کار برسید.