خرابی در گوشیها میتواند علل متعددی داشته باشد. گاهی ممکن است که گوشی بر اثر ضربه یا عوامل مختلفی دچار آسیب فیزیکی شود که در این حالت، مشکل گوشی واضح هست و نیازی به عیب یابی ندارد. اما چالش اصلی زمانی است که موبایل شما بدون علت مشخصی از کار میافتد یا در عملکرد آن اختلالی ایجاد میشود. در این وضعیت، اولین اقدام بررسی و عیب یابی گوشی است تا بتوان به راهحلی مناسب رسید. ما در این مقاله به مرور مراحل عیب یابی یک گوشی میپردازیم. بدیهی است که اجرای تخصصی این مراحل نیازمند یادگیری تعمیرات موبایل و کسب مهارت است. اما خواندن این مطلب میتواند موجب تسهیل در فرآیند عیب یابی و صرفهجویی در زمان و هزینه شود.
مرحله اول عیب یابی گوشی: تست نرم افزار موبایل
شاید برای شما هم این سؤال پیش آمده باشد که برای شروع عیب یابی یک گوشی از کجا شروع کنیم. همیشه بهترین نقطه برای شروع بررسی و عیب یابی گوشی، توجه به سادهترین نکتههاست. سادهترین مسیر برای شروع این فرآیند، بررسی نرمافزار است. مثلاً اگر بلندگوی گوشی کار نمیکرد، نباید سریعاً به سراغ باز کردن گوشی و تعویض قطعه برویم بلکه باید به لحاظ نرمافزاری بررسی شود. یعنی ممکن است که ایراد ناشی از باگ سیستم باشد یا مثلاً برنامه مورد نظر آپدیت نشده باشد. بنابراین بسیاری از مشکلات در گوشیها مربوط به بخش نرمافزار است که به راحتی قابل حل میباشد.
علاوهبر این، در اکثر گوشیها مجموعهای از کدهای تست وجود دارد که به کمک آنها میتوان به بررسی و تست بخشهای مختلف نرمافزار گوشی پرداخت. توجه کنید که استفاده از کدهای تست به سطح تخصص بالاتری نیاز دارد و پیشنیاز آن شرکت در دورههای آموزش تعمیرات نرم افزار گوشی است.
مرحله دوم: چک کردن محل اتصال
حال فرض کنید که پس از بررسی متوجه شدیم که مشکلی در وضعیت نرمافزاری گوشی وجود ندارد. بنابراین باید گوشی را باز کنیم و به سراغ وضعیت اتصالدهندهها یا کانکتورهای گوشی برویم. قطعات مختلف گوشی از طریق کانکتورها به برد اصلی وصل میشوند و نارسایی در این اتصال میتواند عامل خرابی گوشی باشد. پس باید بررسی کرد که گرد و غبار یا شکستگی مانع اتصال بخشهای مختلف نشده باشد. توجه کنید که برای این کار باید از تخصص کافی برخوردار باشید، در غیر این صورت، ممکن است که به بخشهای داخلی گوشی صدمه وارد کنید.
بیشتر بخوانید: دوره آموزش تعمیرات موبایل
مرحله سوم: چک کردن قطعه (تعویض قطعه)
اگر تا این مرحله هم متوجه ایرادی در گوشی نشدید؛ نوبت به تست قطعات میرسد. برای مثال، اگر حدس شما خرابی باتری گوشی است؛ باید باتری را تعویض کنید. اما این سؤال پیش میآید که اگر باتری خریدیم و مشکل از باتری نبود، هزینهی باتری چه میشود؟ عرف بازار به این شکل است که تعمیرکار با گوشی باز شده به سراغ قطعهفروش میرود و قطعهی مورد نیاز را تست میکند. اگر مشکل از قطعه مورد نظر بود؛ آن را خریداری میکند.
این موضوع، دو جنبهی مثبت دارد. اول اینکه شما از هزینهی اضافی پیشگیری میکنید و دوم اینکه مطمئن خواهید شد که قطعهای خریداری شده، سالم است.
تا اینجای کار از مراحل عیب یابی گوشی، به بررسی نرمافزار، محل اتصالات یا کانکتورها و سلامت قطعات موبایل پرداختیم. اگر مشکل از این بخشها نبود، در مرحلهی بعد باید به سراغ تست کردن مدار برویم.
مرحله چهارم: تست کردن مدار و SMD
در این مرحله، توانایی نقشهخوانی مهم است و باید مدار مربوط به قطعات را پیدا کنیم. این بخش شامل کلیدواژههای تخصصی میشود و ورود به آن نیاز به دانش تخصصی دارد. پیدا کردن مدار ما را به SMDها و ICها میرساند. اگر متوجه شدیم که SMD خراب است باید آن را تعویض کنیم؛ در غیر این صورت به سراغ مرحلهی بعدی یعنی تست ICها میرویم.
همانطور که میبینید در هر مرحله از فاز عیب یابی گوشی، وارد سطح تخصصیتری میشویم. بنابراین برای اجرای هر کدام از این مراحل، به آموزش تعمیرات موبایل پیشرفته نیاز خواهد داشت.
مرحله پنجم عیب یابی گوشی: تعویض IC
آخرین مرحله از بررسی و عیب یابی گوشی های خراب، بررسی وضعیت ICهای آن است. پس از اطمینان از سلامت SMD به سراغ ICها میرویم و پس از پیدا کردن ICهای خراب، آنها را تعویض میکنیم.
به عنوان مثال، ویدئو زیر نمونهای از تعویض IC را در گوشی آیفون Se نشان میدهد که مربوط به IC شارژ این مدل میشود. این ویدئوی کوتاه را تماشا کنید تا یک ذهنیت اولیه نسبت به نحوهی تعویض IC بدست آورید.
بیشتر بخوانید: آموزش تعمیرات موبایل
نکات تکمیلی عیب یابی گوشی
در مواجه با یک گوشی خراب، دو وضعیت وجود دارد. یا مشکل گوشی کاملا آشکار است و مستقیم به سراغ تعمیر آن میرویم یا مشخص نیست که مشکل از کجاست و باید به دنبال عیب یابی گوشی باشیم. وقتی مشکل برای ما آشکار نیست، باید از 5 مرحلهی عیب یابی پیروی کنیم. رعایت ترتیب این 5 مرحله از این جهت اهمیت دارد که در زمان و هزینه صرفهجویی میکند و مسیر سادهتری پیش روی ما میگذارد.
نکتهی قابل توجه این است که سطح پیچیدگی و تخصص در هر مرحله افزایش مییابد و افراد آماتور قادر به اجرای تمامی این مراحل نیستند. شما علاوهبر تسلط به دانش تخصصی باید مهارت لازم برای اجرای هر مرحله را نیز داشته باشید. بنابراین، باید به صورت جدی آموزش و یادگیری تعمیرات موبایل را پیگیری کنید تا مهارت تخصصی لازم دست یابید.